Czas przygotowania: do 20 min przygotowania + 35 minut pieczenia
Po jakim czasie potrawa jest gotowa: od razu
Ilość porcji: dla dwóch osób
Składniki: warzywa, białko, tłuszcze
Doskonale wiemy, że szybkie pomysły na lunch są jak złoto, szczególnie od poniedziałku do piątku, kiedy grafik zadań pęka w szwach. Trener Błaszczyk to już mistrz w tworzeniu dań obiadowych w mniej niż 20 minut. Vege lunch to jedna z tych opcji. Dzięki temu, że serwuje warzywa w całości, nie tylko zachowuje cenny czas, ale dba o nasze zdrowie. Pod skórką warzyw znajduje się najwięcej wartości odżywczych, przede wszystkim antyoksydantów (więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj), a skórka sama w sobie jest niezastąpionym źródłem błonnika roślinnego, który stoi na straży prawidłowej pracy jelit (więcej na ten temat przeczytasz tutaj).
Podczas treningów w studio często – od razu, jak dzieci 😉 – dzielimy się nowymi przepisami z #teambodyhero Ten przepis nasunął pytanie: a co z pestycydami, przecież ich również jest najwięcej na skórce? Czy nie jest bezpieczniej dla zdrowia obierać warzywa?
Zgoda, tak jest. Dlatego warto wybierać warzywa z certyfikatem BIO. Ich dostawcy muszą spełniać normy związane z uprawą wolną od: nawozów sztucznych, pestycydów i chemicznych środków ochrony roślin. Ale to nie jedyna opcja. Nie zawsze mamy dostęp lub fundusze do warzyw z certyfikatem BIO, wtedy możemy warzywa i owoce poddać dwustopniowej kąpieli.
Jak umyć warzywa, aby pozbyć się pestycydów i szkodliwych pasożytów?
Krok po kroku
01/ Kąpiel kwaśna- dla usunięcia szkodliwych bakterii i pasożytów. Na 1l wody dodaj 1/2 szklanki octu (najlepiej jabłkowego), zamocz warzywa i pozwól im poleżeć przez 2-3 minuty.
02/ Kąpiel zasadowa- dla usunięcia pestycydów z powierzchni roślin. Na 1l wody dodaj 1 czubatą łyżki sody oczyszczonej. Zamocz warzywa i pozwól im poleżeć przez kolejne 2-3 minuty.
03/ Po tych 2 kąpielach opłucz warzywa/owoce w czystej wodzie.
Ten przepis ma jeszcze jeden dodatkowy atut. W 100% jest zero waste- jeśli przecenisz swoje możliwości, bo głód dyktował ci ilość warzyw, która wylądowała w piekarniku (u nas często się tak zdarza), wszystkie warzywa możesz zmiksować na pyszną vege pastę do kanapek. Przepis już niebawem!
Składniki
6 małych cukinii
6 średnich marchewek
2 pomidory
4 papryki
4 garści zielonego groszku (świeżego w łupinach)
2 liście jarmużu (2 garści rozdrobnionego)
4 łyżki oleju kokosowego*
7 ząbków młodego czosnku
sól himalajska i świeżo mielony pieprz** do smaku
można zamienić na olej rzepakowy lub masło*
u nas ostatnio króluje pieprz zielony**
Zanim zaczniesz
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (termoobieg), blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie warzywa w całości (groszek również) dokładnie umyj. Czosnek rozdziel na ząbki, 6 z nich (każdy osobno) rozgnieć o deskę do krojenia, tak aby skórka pękła (nadaje się do tego bok ostrza noża), ostatni obierz i pokrój.
Liście jarmużu poszarp na małe kawałeczki*.
łodygi świetnie nadają się do zielonych smoothie*
Krok po kroku
01/ Umyte warzywa ułóż na blaszce do pieczenia, pomiędzy poukładaj 6 rozgniecionych ząbków czosnku w łupinie. Całość polej olejem kokosowym (około 2 łyżki), posyp solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika na około 35 minut*
02/ Rozgrzej patelnię na wolnym ogniu, dodaj pozostałą część oleju kokosowego**, na rozgrzany olej wrzuć pokrojony ząbek czosnku i pozostaw do uzyskania złotego koloru.
03/ Kiedy czosnek będzie zrumieniony, dodaj groszek w łupinach i poszarpane liście jarmużu. Dodaj pieprz i sól do smaku i blanszuj 3-4 minuty.
Na marginesie
* najlepiej polskiego i ekologicznego, wystrzegajmy się kupowania chińskiego, ponieważ ten nie zawiera
* warzywa powinny być al dente
**można zastąpić masłem