Blog

17 maja 2022

Syrop z cebuli

Czas przygotowania: 10 min
Po jakim czasie potrawa jest gotowa: kilka godzin
Ilość porcji: jeden słoik
Składniki: warzywa, przyprawy

Oto i ona, prawdziwa polska królowa wśród warzyw, cebula! Wzmacnia odporność i łagodzi objawy przeziębienia oraz grypy. Szczególnie przydatna w infekcjach górnych dróg oddechowych. W naszym domu gości za sprawą Trenera Błaszczyka, który przepis na syrop z cebuli zna z dzieciństwa. Dziś pragnie podzielić się nim także i z Wami. Sprawdźcie koniecznie!

Jakie właściwości ma syrop z cebuli

Zawiera siarkę. To właśnie przez nią płaczemy podczas krojenia cebuli. Ale i przez nią cieszyć się możemy jej zdrowotnymi właściwościami. To ona zabija bakterie, obniża poziom cukru we krwi i powstrzymuje rozrost komórek nowotworowych.

Leczy. I to od tysięcy lat! Pochodzi z Persji. Już w starożytności była ważnym środkiem spożywczym oraz leczniczym dla Egipcjan, Greków czy Rzymian. Także w Polsce cebula stała się przekazywanym z pokolenia na pokolenie sposobem na naturalne leczenie.

Pomaga w chorobach dróg oddechowych. Przede wszystkim kaszlu, bo rozrzedza zalegający w płucach śluz i wspomaga jego odkrztuszanie. Poratuje także przy bólu gardła i katarze.

Działa moczopędne. Przez co sprawdzi się u osób walczących z chorobami układu moczowego. Poprawia trawienie. Stymuluje do pracy wątrobę oraz pęcherzyk żółciowy.

Chroni naczynia krwionośne przed złogami. Ważna w profilaktyce chorób serca czy miażdżycy.

Naturalne antybiotyki i ich moc

Wiecie, co w naturalnych antybiotykach, kochamy najbardziej? Ich moc! I nie chodzi tu wcale ani o prędkość działania, ani o intensywność. Chodzi o mądrość, z jaką działają na organizm. Podczas gdy środki z apteki często są ukierunkowane na wybrany rodzaj bakterii, naturalne antybiotyki działają kompleksowo. Walczą nie tylko z wieloma bakteriami, ale i wirusami oraz grzybami. Dostarczają minerałów iwitamin, jednocześnie zwiększając ich wchłanialność z pomocą zawartych w nich fitozwiązków. Tu aż ciśnie się na usta powiedzieć, że jest moc! 😉

Mówimy naturalne antybiotyki, ale tak naprawdę to rośliny zawierające substancje o działaniu antybiotycznym. Hamują namnażanie bakterii lub całkowicie je dezaktywują. Dla roślin działanie to ma na celu chronić je przed szkodnikami. Dla nas to rewelacyjny sposób na to, jak łagodnie radzić sobie z infekcjami czy mobilizować swoją odporność.

Z myślą o Was stworzyliśmy cykl o naturalnych antybiotykach. W poprzednim artykule pisaliśmy o morning drinku. Tych, którzy jeszcze o nim nie słyszeli, zachęcamy do nadrabiania! A wszystkich zapraszamy, by zostać z nami, bo niebawem kolejny przepis.

Składniki

2 duże cebule

kilka łyżek cukru kokosowego*

Zanim zaczniesz

Przygotuj zakręcany słoik. Umyj go i wyparz. Wytrzyj do sucha.

Krok po kroku

01/ Pokrój cebulę w piórka.

02/ Układaj w słoiku warstwami naprzemiennie cebulę i cukier aż do jego zapełnienia. Zasyp każdą warstwę cebuli łyżką (do 1 1⁄2) cukru.

03/ Zakręć słoik. Owiń bawełnianą ściereczką. Ustaw w ciepłym miejscu (my stawiamy na kaloryferze). 04/ Poczekaj kilka godzin do momentu, aż cebula puści soki. To właśnie będzie syrop, na który czekamy! 05/ Przyjmuj 1 łyżkę 3 razy dziennie. Dzieciom polecamy 1⁄2 łyżki 3 razy dziennie.

Na marginesie

* my postawiliśmy na cukier kokosowy, który ma niższy indeks glikemiczny (dzięki temu wolniej wzrasta glukoza we krwi po spożyciu syropu), jeśli akurat nie masz go pod ręką – możesz użyć zwykłego; zadaniem cukru jest złagodzić ostry smak cebuli

Przepisy , , , , ,
Koszyk
Twój koszyk