category70 main
Pudding chia z musem truskawkowym (bez laktozy)

2017-06-19 21:18:04 / Comments

Malutkie czarne kuleczki, kryjące w sobie super właściwości. Chia to nasiona rośliny o nazwie szałwia hiszpańska, która naturalnie występuje w Ameryce południowej. Nasiona te były elementem diety Azteków i Majów, a słowo "chia" w języku majów oznacza siłę. Nic dziwnego, nawet niewielka ich ilość może dostarczyć organizmowi dużą dawkę wartości odżywczych.

Chia są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3, które:

  • pomagają w kształtowaniu układu nerwowego- dobrze aby znalazły się w diecie kobiet w ciąży, dzieci, osób starszych, osób cierpiących na depresję, osob chorych na Alzheimera;
  • nadają elastyczność ścianą komórkowym- wskazane u osób borykających się z nadciśnieniem;
  • zapobiegają stanom zapalnym- poprawią samopoczucie m. in. cierpiących na choroby autoimmunologiczne, alergie, przewlekły stres;
  • hamują wytwarzanie komórek tłuszczowych- idealne dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy.

Znajdziemy w nich również całą gamę witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu:

  • wapń
  • mangan
  • magnez
  • fosfor
  • cynk
  • potas
  • witaminy z grupy B (B3, B1, B2)

Chia dostarczają również ogromne ilości błonnika pokarmowego, który usprawnia działanie układu trawiennego oraz zapewnia uczucie sytości na długo. Spożywanie tych nasion pomaga regulować poziom cukru we krwi poprzez spowolnienie ich wchłaniania. 

Podsumowując- samo zdrowie!

puding

Składniki:

Pudding

  • 4 łyżki nasion chia
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego (ekologiczne, bez gumy guar, polisorbatu itp.)
  • 2 łyżki erytrolu/cukru kokosowego (lub innego słodu)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Mus truskawkowy

  • 2 szklanki świeżych truskawek
  • 2 łyżki erytrolu/cukru kokosowego (lub innego słodu)
  • szczypta soli himalajskiej

Wskazówki
Czas: 1h
Ilość porcji: 2
Potrzebne sprzęty: blender.

Sposób przygotowania

Cały erytrol/cukier kokosowy mielimy na cukier puder. 

Pudding
Do miseczki wysypujemy nasiona chia, 2 łyżki erytrolu/cukru kokosowego w formie pudru oraz ekstrakt z wanilii, wszystko zalewamy mlekiem kokosowym, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 1h (do zgęstnienia).  

Mus
Truskawki dokładnie myjemy i blendujemy na gładki mus z pozostałą częścią erytrolu/cukru kokosowego i ekstraktu z wanilii (3-4 owoce zostawiamy do dekoracji)- wkładamy do lodówki.

 Po godzinie układamy deser warstwowo w słoiczku zaczynając od puddingu. Na wierzch układamy pokrojone w ćwiartki truskawki. Zakręcamy słoiczek i deser na wynos gotowy!

Voilà :)

Smacznego!

P1014743

P1014759

P1014748

 

Comments

No comments on this article.

comments powered by Disqus

Top