
10 min + do 12 h (czas mrożenia batatów) | źródło fitozwiązków: karotenoidów i błonnika | 2 porcje
Kto powiedział, że lody można jeść tylko w wakacje? Jeśli Ty i Twoje dzieciaki kochacie lody tak samo jak nasza rodzina, nie ma opcji, po prostu musicie spróbować jesiennej odsłony szczęścia w kulkach. Oto jeden z przepisów Asi, który zachwyca słodyczą i niebanalnym połączeniem smaków. Miksowanie sprawia, że wszystkie składniki zmieniają się w jedwabistą masę bogatą w witaminy i błonnik idealną do lizania. Wykorzystaj w pełni sezon na pyszne polskie śliwki i ciesz się domowymi lodami!
Zachwycaj się jesiennymi smakami #helatyfood oto śliwki w zupełnie nowej odsłonie! Przygotuj dla swojej rodziny zdrowy, weekendowy deser w postaci domowych lodów. Nasza rada: jeśli chcesz spokojnie wylizać miskę z gęstej, kremowej masy, schowaj się w kuchni. Pod żadnym pozorem nie mów nikomu, co blendujesz, inaczej nici z wyjadania w spokoju resztek. Słodkie gałki #glutenfree są aksamitne, dzięki batatom i olejowi kokosowemu, słodkie za sprawą śliwek i cukru kokosowego i obłędnie smakowite po dodaniu kakao oraz szczypty soli i cynamonu.
Uwielbiamy przepis na lody z mrożonych batatów ze śliwkami, bo są po prostu zdrowe! #vegan #healthy Śliwki i bataty to świetne kombo na poprawę perystaltyki Twoich jelit. Pamiętaj, że zdrowy organizm nieustannie pracuje i codzienna wizyta w toalecie to must have! Jeśli masz problemy z zaparciami, śliwki świetnie regulują wypróżnianie. Bataty są bogate w beta karoten, mają również pozytywny wpływ na Twój wzrok.
Twoje dziecko nie przepada za owocami, a na widok warzyw robi „Bleeeee”? Jesteśmy przekonani, że nie oprze się słodkim, domowy lodom z mrożonych batatów ze śliwkami #foodbybh To jedne z ulubionych lodów nasze Fasoli, my również chętnie sięgamy po jedną, dwie lub kilka xD gałek po treningu lub po długim spacerze!
A Ty po ilu gałkach naszych lodów umiesz powiedzieć „stop”? Podziel się z nami zdjęciem swojej porcji! Wrzuć fotki na Facebooka lub Instagram. Oznacz nas #bodyhero. Czekamy!

Składniki
2 duże bataty / 6 śliwek / 3-4 łyżki kakao / 4-6 łyżek cukru kokosowego* / 2 szczypty cynamonu / 2 szczypty soli himalajskiej / 2 łyżki oleju kokosowego / 1/4 mleka roślinnego**
samodzielnie zdecyduj jak chcesz osłodzić swój dzień ;)*
pomoc w mieleniu**
Zanim zaczniesz
Dzień wcześniej
Przygotuj bataty. Obierz bataty, pokrój na mniejsze części i je ugotuj. Odlej wodę, pozostaw do ostudzenia, przełóż do worków i włóż do zamrażarki.
W dniu przygotowania
Wyciągnij zamrożone bataty na 2-3 minuty przed produkcją lodów.
Krok po kroku
01/ Zamrożone bataty włóż do kielicha blendera.
02/ Dodaj wszystkie składniki prócz mleka roślinnego i oleju kokosowego.
03/ Podczas blendowaniu dodawaj powoli mleko roślinne, dodaj taką ilość aby uzyskać konsystencję lodów.*
04/ Na końcu dodaj olej kokosowy.
05/ Przełóż do miseczek, udekoruj ulubionymi dodatkami. U nas sprawdzają się suszone jabłka.
Na marginesie
* u nas zazwyczaj wystarczy 3-4 łyżki, ale to zależy od mocy blendera