Czas przygotowania: 20 min + 60h leżakowania + 1,5h pieczenia
Po jakim czasie potrawa jest gotowa: 3 dni
Ilość porcji: bochenek
Składniki: węglowodany
Ten przepis Trener Błaszczyk doprowadził do perfekcji. Po wypieczeniu dziesiątek bochenków znalazł idealne proporcje pomiędzy składnikami. Przepis jest dziecinnie prosty, a chleb wychodzi hmmm… W trakcie pieczenie w domu rozchodzi się zapach jak w najlepszej piekarni, a my wspominamy czasy dzieciństwa, kiedy wysłani po pieczywo już w drodze do domu zajadaliśmy chrupiące piętki.
Do przygotowania tego chleba potrzebny będzie Ci tylko jeden składnik-niepalona kasza gryczana. Wybraliśmy kaszę gryczaną, ponieważ jest zbożem bezglutenowym, co dla nas ze względu na Bartka nietolerancję jest bardzo ważne. Szczególnie w okresie od wiosny do jesieni. Bartek jest alergikiem, pyłki latające w powietrzu w tym okresie potrafią go nieźle pozbawić sił. Odkąd pilnuje żywienia pod kątem swoich nietolerancji pokarmowych, alergia jakby minęła 🙂
A dlaczego kasza niepalona? Ponieważ jest mniej przetworzona i zachowuje więcej wartości odżywczych.
Postaw na proces fermentacji
W przepisie nie ma drożdży, nie ma też ciężkiego do „wyhodowania” zakwasu. Trener Błaszczyk od kilku miesięcy sieje niezły ferment i na ten proces postawił też przy pieczeniu chleba. Wystarczy dodać kilka łyżek wody z kiszonych ogórków (lub innych kiszonek), reszta robi się sama 🙂
Żywność poddana procesowi fermentacji jest lekkostrawna. Dodatkowo zawarte w niej żywe kultury bakterii wytwarzają kwas mlekowy, który wzmacnia twoją odporność (co teraz szczególnie ważne) i poprawia samopoczucie. Ponadto te naturalne probiotyki zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, cukrzycy czy otyłości. Pomagają też usuwać toksyny z organizmu i odżywiają mikrobiom w jelitach (które podobno są drugim mózgiem). Szybko zobaczysz realne korzyści: będziesz wulkanem energii, a Twoja koncentracja wzbije się na wyżyny- i to wszystko od zjedzenia chleba 😉
Nasza wskazówka:
Do przykrycia naczynia z chlebem użyj bawełnianej ściereczki lub gazy. To naturalne materiały, które przepuszczają powietrze i ułatwiają bakteriom stały dostęp do zawartości słoika. Pamiętaj też, aby wszystkie składniki znajdowały się pod powierzchnią płynu.
Składniki
opakowanie kaszy gryczanej niepalonej (500 gr)
2-3 łyżki wody z kiszonych ogórków
woda
2 łyżeczki soli himalajskiej
garść nasion słonecznika*
łyżeczka masła
*można zamienić na pestki dyni, siemię lniane lub inne dowolne nasiona
Zanim zaczniesz
W dniu przygotowania
Kaszę opłucz na sicie pod bieżącą wodą (do momentu, aż woda nie będzie się pienić). Przygotuj szklane/kamionkowe naczynie i drewnianą łyżkę.
W dniu pieczenia
Przygotuj: blender do mielenia oraz blaszkę „keksówkę” do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Wysmaruj blaszkę masłem*.
Krok po kroku
01/ Wypłukaną kaszę włóż do szklanego naczynia. Zalej wodą, taką ilością, aby była około 0,5 cm nad powierzchnią kaszy.
02/ Dodaj sól i wodę z kiszonych ogórków, wymieszaj.
03/ Nakryj naczynie bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe i suche miejsce na 48h.
04/ Mieszaj co jakiś czas, w razie potrzeby dolej wody (tak, aby cały czas utrzymać stały poziom).
05/ Po upływie 48h odlej do szklanki nadmiar wody, kaszę przełóż do kielicha blendera* i zmiel na gładką masę- konsystencja gęstej śmietany (w razie potrzeby użyj wody).
06/ Przełóż masę do blaszki „keksówki” (wcześniej posmarowanej masłem*), wierzch posyp nasionami, nakryj ściereczką i pozostaw na kolejne 12h.
07/ Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (opcja termoobieg, grzanie góra i dół, środkowa półka piekarnika) przez 1,5. ***
08/ Po upieczeniu wyciągnij z blaszki i pozostaw do ostygnięcia.
Na marginesie
* możesz użyć też blendera ręcznego
** zamiast masła możesz użyć oleju kokosowego
*** w piekarnikach elektrycznych lepiej sprawdzi się blaszka w czarnym kolorze