Blog

19 maja 2022

Syrop Trenera Błaszczyka

Czas przygotowania: do 10 minut
Po jakim czasie potrawa jest gotowa: kilka godzin
Ilość porcji: jeden słoik
Składniki: warzywa, przyprawy

Na sam koniec naszego cyklu artykułów o naturalnych antybiotykach mamy dla Was coś naprawdę ekstra! To połączenie wszystkiego, co w chorobie dobre dla ciała – rozgrzewa, oczyszcza, rozrzedza zalegającą w płucach wydzielinę i po mistrzowsku rozprawia się z bakteriami oraz wirusami. Idealny do zadań specjalnych. Skuteczny w profilaktyce. Dla nas must have każdego sezonu chorobowego.

Syrop Trenera Błaszczyka i wszystkie jego supermoce

Imbir. Skuteczny w przypadku mdłości oraz wymiotów. Wspomagający trawienie. Rozgrzewający

i pobudzający krążenie. Naturalny antybiotyk.

Czosnek. Wykazuje działanie antyseptyczne dzięki allinie i związkom siarki. Obniża ciśnienie oraz poziom cukru we krwi. Usuwa toksyny z tkanki łącznej, przez co staje się sprzymierzeńcem w walce z następstwami smogu. Upłynnia śluz w układzie oddechowym. Ponadto zawiera cynk, selen, jod, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Prawdziwy superbohater.

Kurkuma. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Wykazuje działanie antybiotyczne dzięki zawartej w niej kurkuminie. Jej przyswajalność zwiększa oliwa z oliwek.

Cynamon. Rozgrzewa. Działa przeciwzapalnie i przeciwbiegunkowo. Niszczy bakterie, grzyby oraz wirusy (w tym wirus grypy!).

Cytryna. Bogata w witaminę C. Pamiętaj, że najwięcej jej znajdziesz w białej skórce, dlatego obieraj cytrynę jak najcieniej.

Naturalne antybiotyki – gdzie ich szukać i jak pielęgnować

Przy wyborze naturalnych leków ważna jest ich jakość. Dlatego dobrze jest kupować produkty wysokiej jakości i prawidłowo je przechowywać. O przyprawy i zioła powinniśmy dbać zgodnie ze sztuką zielarską. Tylko wtedy zachowają swoje lecznicze właściwości!

Zacznijmy od robienia zakupów. Poszukujmy ekologicznych przypraw, ziół, olejów, owoców i warzyw. Gdy to możliwe, kupujmy lokalnie. Do dzisiejszego syropu Trener Błaszczyk poleca polski czosnek, najlepiej taki od babci i dziadka lub z targowiska od osoby, która ma własną działkę pod uprawę roślin. Przy wyborze miodu zwracajmy uwagę na to, by nie był on wystawiony na działanie promieni słonecznych czy starszy niż 6 miesięcy (później to, co w miodzie wartościowe, ulega rozkładowi). Kupujmy miód w słoiku i taki, który pochodzi z jednego kraju, nie jest mieszanką różnych odmian.

Przechowywanie przypraw i ziół

Pojemniki. Wybieraj ciemne i szczelnie zamykane pojemniki. Najlepiej puszki lub ciemne słoiki. Przyprawy o intensywnym kolorze (np. kurkuma) tracą swój kolor oraz właściwości lecznicze pod wpływem światła. Odradzamy przechowywanie przypraw w pojemnikach wykonywanych z plastiku,

ponieważ zawarte w przyprawach olejki eteryczne mogą uszkodzić ich materiał, absorbując w ten sposób szkodliwe substancje.

Miejsce. Optymalna temperatura to mniej niż 20 stopni. Jak łatwo można się domyślić, trzymanie przypraw na wierzchu w kuchni nie będzie najlepszym rozwiązaniem. Miejsce powinno być suche, bo wilgoć osłabia aromat przypraw. Dobrze sprawdzi się więc zamykana szafka.

Jak długo? Zioła oraz przyprawy tracą swój aromat pół roku po ich otwarciu. Te jednak, które przechowywane są w całości (np. laski cynamonu, goździki, ziarna pieprzu), zachowują go wraz z właściwościami leczniczymi nawet do 3 lat.

Składniki

10 ząbków czosnku*

1 cytryna

5-6 cm korzenia imbiru

2-3 łyżki oliwy z oliwek

1 czubata łyżka cynamonu cejlońskiego

1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy lub 1-3 korzenie świeżej** 200-250 ml miodu***

Zanim zaczniesz

Przygotuj blender i słoik, w który później przelejesz syrop. Obierz czosnek, imbir i cytrynę

Krok po kroku

01/ Wrzuć do blendera wszystkie składniki. Miel do czasu uzyskania gładkiej (możliwe jest uzyskanie lekko wodnistej) konsystencji.

02/ Przelej do słoika. Zakręć. Włóż do lodówki. 03/ Czekaj aż syrop stężeje i zrobi się gęsty.

03/ Przyjmuj łyżeczkę 3-4 razy dziennie w przypadku przeziębienia lub infekcji, a profilaktycznie łyżeczkę 1-2 razy w tygodniu.

Na marginesie

* najlepiej polskiego i ekologicznego, wystrzegajmy się kupowania chińskiego, ponieważ ten nie zawiera substancji o działaniu antybakteryjnym

** kurkuma nie jest tu niezbędna, jeśli więc jej smak miałby odbierać ochotę na syrop (np. dzieciom :)), to można z niej śmiało zrezygnować

*** Trener Błaszczyk poleca miód lipowy, dobrze sprawdzający się przy przeziębieniu

Przepisy , , , , , , ,
Koszyk
Twój koszyk